Läs bibeltext

1 Sam 9:1
I Benjamins stam fanns en rik och mäktig man som hette Kish. Han var son till Aviel, som var son till Seror, son till Bekorat, son till Afiach av Benjamins stam.
1 Sam 9:2
Kish hade en son som hette Saul, en ståtlig ung man. Det fanns ingen ståtligare i hela Israel, han var huvudet högre än alla andra.
1 Sam 9:3
  En gång hade några åsnor kommit bort för Kish, Sauls far. Kish sade till sin son Saul: "Ta med dig en av tjänarna och gå och leta rätt på åsnorna."
1 Sam 9:4
De gick genom Efraims bergsbygd och Shalishalandet men fann dem inte. De sökte också i Shaalimlandet, men förgäves. Så fortsatte de genom Benjamins land men hittade inga åsnor där heller.
1 Sam 9:5
När de hade kommit till Sufs land sade Saul till tjänaren som han hade med sig: "Vi går hem igen, annars börjar min far oroa sig mer för oss än för åsnorna."
1 Sam 9:6
Men tjänaren sade: "I staden där framme finns en gudsman med stort anseende: allt vad han förutsäger slår in. Låt oss gå dit, han kanske kan ge oss besked." -
1 Sam 9:7
"Men om vi går dit, vad skall vi då ha med oss till honom?" undrade Saul. "Brödet är slut i våra ränslar och någonting annat har vi inte att ge honom. Eller vad skulle det vara?"
1 Sam 9:8
Men tjänaren hade ett svar: "Här har jag en kvarts silversikel", sade han, "den kan jag lämna honom, så ger han oss besked."
1 Sam 9:9
(När israeliterna förr i tiden skulle söka råd hos Gud sade de: "Kom, så går vi till siaren!" Det som numera heter profet kallades då siare.)
1 Sam 9:10
"Bra", sade Saul till tjänaren, "låt oss gå dit." Så gick de till staden där gudsmannen fanns.
1 Sam 9:11
  I backen upp mot stadsporten mötte de några flickor som skulle hämta vatten, och de frågade dem om siaren var där.